Jarní závody čáslavských plavců (Čáslavské noviny)

10.06.2008 11:15

 Během jarních měsíců se čáslavští plavci představili na několika domácích i zahraničních závodech. Kromě zkušené trenérské dvojice manželů Balášových sbírali úspěchy také mladí čáslavští plavci. Na konci března se Plavecký klub Pandora odcestoval do Slovinska, kde se v Ravne nad Koroškem konal velmi kvalitně obsazený mezinárodní mítink. „Pro naše mladé plavce to byla velká zkušenost, protože měli možnost vidět i několik mistrů světa“, doplnil trenér Jiří Baláš. Závody se konaly na letním koupališti, které bylo kryto nafukovací halou, což je poměrně zvláštní řešení. Přesto se těchto závodů zúčastnili plavci z celkem 13 evropských zemí! Z čáslavských plavců se nejvíce dařilo manželům Balášovým, kteří se oba dvakrát probojovali do finále. Andrea Balášová na 100 a 200 m motýlek a Jiří Baláš na 50 m prsa a 100 m motýlek. Čáslavské mládí se mezi nejlepší neprobojovalo.

 Na začátku dubna se představilo prakticky celé závodní družstvo mladých plavců na Krajské základní soutěži v Mladé Boleslavi. Mladší žákyně Natálie Blažejová vybojovala 3. místo na 50 m motýl a dorostenka Klára Hnátková také 3. místo na 50 m znak. V první desítce se umístili také starší žáci Eliška Fuxová a Jakub Burian.

 Úspěch zaznamenali čáslavští plavci na Ratisbona Cupu v německém Regensburgu. V konkurenci více než 600 plavců vybojovali čáslavští celkem 7 medailí. Andrea Balášová vybojovala 2x zlatou medaili na 100 a 200 m motýlek a součtem výkonů na 50, 100 a 200 m motýlek zvítězila i celkově v motýlkovém trojboji. Jiří Baláš k vítězství na 100 m motýl přidal stříbro na 50 a 200 m motýl a v trojboji také jednoznačně zvítězil. V kategorii třináctiletých se dařilo Jakubu Burianovi, který zvítězil na 50 a 100 kraul. V polovině dubna pak mladí plavci závodily v Jihlavě na Závodech mládeže, kde se čáslavská mládež ani přes osobní zlepšení na stupně vítězů neprobojovala. V první desítce skončili dorostenci Matěj Duben a Klára Hnátková a starší žák Jakub Burian.

 Na začátku května se konalo v Kralupech nad Vltavou další kolo Krajské základní soutěže. Zde se opět představilo téměř celé závodní družstvo čáslavské mládeže. Nejlépe se zde vedlo starší žačce Elišce Fuxové, která dohmátla na 2. místě na 50 m prsa a na 3. místě na 200 m prsa. Bronz přidal také mladší žák Martin Kárný na 50 m prsa. Do první desítky se ještě vešli starší žáci Jakub Burian, Damián Hruban, Michaela Kommová  Jana Páclová.

 V polovině května Andrea Balášová odcestovala do Bratislavy na Orca Cup. Na kvalitně obsazeném mítinku se jí dařilo. Vítězství na 200 m motýlkem navíc vylepšila překonáním rekordu mítinku. Na poloviční trati dohmátla na 4. místě.

 Čáslavští plavci žákovských kategorií se nyní připravují na vrchol sezóny, kterým bude na přelomu května a června Krajský přebor žactva v Příbrami. „Největší naděje vkládáme do Jakuba Buriana a Elišky Fuxové. Překvapit mohou však i ostatní“, doplnil předseda klubu Jiří Baláš.

JB