Tvrdý trénink přináší výsledky (Čáslavské noviny)

01.02.2009 14:47

Plavecký klub Pandora během podzimních měsíců nezahálel a plavci se tvrdě připravovali na své závody. Koncem listopadu se čáslavští plavci zúčastnili hned několika významných závodů. Manželé Balášovi odcestovali do Brna na 40. ročník Velké ceny Brna, který je již tradičně nejlépe obsazeným závodem na území ČR během podzimu. Také letos se zde sešla kompletní česká plavecká špička, doplněná o reprezentanty Slovenska a Maďarska. Andrea Balášová ani v silné konkurenci nezaváhala a zvítězila hned ve dvou finálových závodech na 50 a 100 m motýl. Pouze na 200 m motýl nestačila na domácí plavkyni Rybářovou. Jiří Baláš se také probojoval do finále na 200 m motýl, kde dohmátl na 6. místě. ,,Vzhledem k absenci jiného vrcholného podniku před koncem roku, je tento závod považovaný za neoficiální mistrovství ČR, proto je každé umístění jak ve finále, tak hlavně na stupních vítězů velkým úspěchem!“ doplnil plavec a trenér Jiří Baláš.
Mladí čáslavští plavci bojovali na Zimním přeboru Středočeského kraje žactva v Kladně. Suverénně si počínal Jakub Burian, který se mezi třináctiletými hned 5x stal přeborníkem Středočeského kraje. Na stupně vítězů vystoupila také čtrnáctiletá Eliška Fuxová na 100 a 200 m prsa a třináctiletý Damián Hruban na 200 m prsa.
Poslední listopadový víkend odcestovala Andrea Balášová na významný mezinárodní meeting do Vídně. Zde se v silné mezinárodní konkurenci plavců z 10 evropských zemí a USA probojovala do finále na 50 a 200 m motýl, kde dohmátla na 4. respektive 5. místě. V polovině prosince se uskutečnilo Zimní mistrovství ČR žactva. Mezi nejlepší se letos probojovala čtrnáctiletá Jana Páclová a třináctiletý Jakub Burian. Jana Páclová odcestovala na svoje první Mistrovství ČR do Prostějova, kde na 100 motýl dohmátla na 22. místě. Jakub Burian se žákovských republikových mistrovství zúčastňuje již pravidelně a tentokrát se představil v Sokolově. Nejlépe se mu dařilo na 100 m polohově, kde dohmátl na 5. místě. V disciplínách 50 m kraul, 200 m znak a 100 m kraul se umístil vždy v první desítce.
Před vánočními svátky pořádal čáslavský plavecký klub na domácím bazénu již tradiční předvánoční oddílový přebor. Zde si své síly změřili prakticky všichni čáslavští plavci napříč všemi výkonnostními družstvy od přípravky, přes družstva předzávodních a závodních plavců až po kondiční plavce z řad dospělých. Tyto závody podpořily věcnými cenami firmy Amada-Veso, AK Trading s.r.o. a Nářadí - Nástroje František Klemák.
Poslední předvánoční víkend odcestovala na poslední závody v roce trenérská dvojice Andrea a Jiří Balášovi na mezinárodní meeting do Berlína. Andrea Balášová se ani zde neztratila a na 100 a 200 m motýl dohmátla na 2. místě a na 50 m motýl vybojovala bronz. Jiří Baláš se nejlépe umístil na 200 m motýl, kde skončil 5. Tento závod čáslavští plavci absolvovali s přispěním firmy Nářadí - Nástroje František Klemák.
Celý rok 2008 byl pro čáslavské plavání velmi úspěšný. Největší zásluhu na zviditelnění čáslavského plavání má trenérka a plavkyně v jedné osobě Andrea Balášová. Čáslavská plavkyně v loňském roce vybojovala 2x titul mistryně republiky na 100 m motýla a to na zimním i letním mistrovství, které doplnila o další medaile na 200 m motýl, když v létě získala stříbro a v zimě bronz. Kromě úspěchu na domácích šampionátech se probojovala také do nominace na červnové reprezentační mezistátní multiutkání a zajistila si účast v reprezentačním týmu pro sezónu 2008/2009. S českou plaveckou reprezentací spolupracuje také jako trenérka u družstva juniorů. Dalším účastníkem domácího šampionátu byl Jiří Baláš, který se v létě probojoval do finále na 200 m motýl. Z mladých čáslavských plavců byl nejúspěšnější třináctiletý žák Jakub Burian, který se probojoval na letní i zimní mistrovství ČR staršího žactva a ve svém ročníku se pravidelně umisťoval do 10. místa. Navíc na zimním Přeboru Středočeského kraje žactva vybojoval hned 5x zlatou medaili. Z děvčat se mezi nejlepší na Mistrovství ČR starších žáků nominovala čtrnáctiletá Jana Páclová.
Za finanční podporu v roce 2008 děkuje čáslavský Plavecký klub Pandora městu Čáslav a firmám AVE CZ odpadové hospodářství, s. r. o., Nářadí - Nástroje František Klemák, RTT, spol. s r.o., Amada-Veso, AK Trading s.r.o. a Ing. Janě Němcové a všem přátelům plavání přeje mnoho úspěchů roce 2009.     JB