Andrea Balášová přivezla do Čáslavi titul mistryně České republiky (Čáslavské noviny)

06.10.2008 16:33

 Zakončení letní sezóny bylo pro čáslavské plavce velmi úspěšné. Závěrečná příprava probíhala po uzavření čáslavského bazénu ponejvíce v Kutné Hoře, několik tréninků se uskutečnilo také v Kolíně. Na spolufinancování závodů i tréninkové přípravy Plaveckého klubu Pandora se podíleli také město Čáslav, AVE CZ odpadové hospodářství a firma Nářadí-Nástroje František Klemák z Čáslavi.

 Koncem měsíce června se Andrea Balášová představila jako reprezentantka České republiky při mezistátním multiutkání v Praze. ČR reprezentovala v motýlových disciplínách na 100 a 200 metrů. Lépe se jí dařilo na 100 m motýl, kde obsadila 3. místo. Stejnou pozici vybojovala také společně s reprezentační štafetou na 4x100 m polohově. Ve stejném termínu se konalo v Ústí nad Labem Mistrovství České republiky třináctiletého žactva, kterého se z Čáslavi zúčastnil Jakub Burian. V disciplínách 50 a 100 m kraul a 100 a 200 m znak si vedl dobře a ve všech disciplínách se umístil v první desítce, nejlépe pak na 50 m kraul, kde dohmátl na 7. místě.

 Po zahájení prázdnin odcestovali čáslavští na poslední prověrku před vrcholem sezóny do německého Aalen. Kromě manželů Balášových, pro které to byla poslední prověrka před Mistrovstvím republiky, se těchto závodů zúčastnila také Eliška Fuxová. Andrea Balášová potvrdila dobrou formu a zvítězila na 100 i 200 m motýl. Jiří Baláš zvítězil na 200 m motýl, na 50 m prsa a 100 m motýl dohmátl celkově druhý. Eliška Fuxová mezi čtrnáctiletými vybojovala 2. místo na 50 m prsa a 3. místo na 200 m prsa.

 Vrcholem letní sezóny bylo plavecké Letní mistrovství České republiky, které se v polovině července konalo v Praze na Podolí. Stálou formu a také příslušnost k české plavecké elitě potvrdila Andrea Balášová. Jednoznačně postoupila ve svých disciplínách 100 i 200 motýl do finále. Ve finálových soubojích se nejprve stala mistryní České republiky na 100 m motýlek a obhájila tak své prvenství ze zimní sezóny. Následující den pak potvrdila své kvality na 200 m motýlek, kde vybojovala pro čáslavské plavání stříbrnou medaili. Dalším čáslavským účastníkem domácího šampionátu byl Jiří Baláš. Na 200 m motýlek se probojoval do finále, kde obsadil konečné 7. místo.

 „Závěr letní sezóny nám opravdu vyšel. Nejprve byla úspěchem pro Plavecký klub Pandora nominace Andrey Balášové na reprezentační multiutkání a opravdovým vrcholem bylo mistrovství republiky. V medailové umístění jsme po stabilních výkonech Andrey doufali, ale zisk dvou medailí, z toho jedné zlaté, bylo více než nad plán!“ doplnil předseda klubu a trenér Jiří Baláš. Ani o prázdninách čáslavští plavci nezaháleli. Na přelomu července a srpna se trojice žáků (Jakub Burian, Eliška Fuxová a Jana Páclová) zúčastnila tréninkového kempu ve Znojmě.

 Koncem prázdnin zahájil Plavecký klub Pandora již 5. rok své existence. Nejprve probíhala příprava na suchu v lesoparku Vodranty. Od září pak začaly tréninky ve vodě, dočasně na bazénu v Kutné Hoře. Nyní již probíhá příprava plavců v domácím bazénu v Čáslavi. Na začátku října je plánován opět nábor plavců do všech družstev - přípravka pro děti, závodní družstvo pro mládež a dále kondiční a zdokonalovací plavání pro dospělé. Na shledanou v Městských lázních se těší Plavecký klub Pandora Čáslav.   JB