Čáslavští plavci uspěli na vrcholných závodech (Čáslavské noviny)

01.10.2009 23:30

Konec minulého školního roku byl pro čáslavský Plavecký klub Pandora časem účasti na vrcholných závodech letní sezóny.
Prvním závodem, který patřil mezi nejdůležitější, bylo Mezinárodní mistrovství Vídně. Meetingu se zúčastnili plavci z 8 zemí Evropy. Tento závod byl poslední prověrkou před Mistrovstvím České republiky. Andrea Balášová zde vybojovala ve finále bronz na 200 m motýlek v novém rekordu klubu. Na poloviční trati dohmátla ve finále na 6. místě. Jiří Baláš se probojoval do semifinále na 50 m znak a prsa. V polovině června se konalo Letní mistrovství ČR žactva. Z čáslavských se nominovali mezi staršími žáky Jakub Burian a z mladších žáků Martin Kárný. Čtrnáctiletý Jakub Burian vybojoval mezi vrstevníky v disciplínách 100 a 200 m znak krásné 5. místo a v kraulových sprintech na 50 a 100 metrů se umístil na 9. resp. 7. místě. Pro Jakuba Buriana byla dalším vrcholem o týden později 4. Olympiáda dětí a mládeže ČR v Táboře. Zde se 3x probojoval do finále a nejlépe dohmátl na 5. místě na 100 m znak. Další finálové účasti byly na 100 m kraul a 200 m znak. Bronzovou medaili získal se štafetou kraje Vysočina na 4x50 m kraul.
Vrcholem plaveckého roku bylo Letní mistrovství České republiky, které se již tradičně konalo v Praze v Podolí koncem června. I přes nepřízeň počasí se čáslavským vedlo dobře. Andrea Balášová ani tentokrát nevyšla medailově naprázdno a vybojovala hned 2 cenné kovy. Nejprve v pátečním finále vybojovala bronz na 100 m motýlek. Následně o den později rozšířila sbírku cenných kovů o stříbro na 200 m motýlek. Jiří Baláš při dvou svých startech postoupil do semifinále, kde obsadil konečné 9. a 10. místo na 50 m prsa a znak.
Koncem srpna čáslavský Plavecký klub Pandora oslavil již 5. narozeniny a vstoupil tak do šestého roku své existence. Během prvních pěti let se čáslavští plavci představili na desítkách domácích i mezinárodních závodů. Nejlepší čáslavská plavkyně Andrea Balášová vybojovala na Mistrovstvích České republiky celkem 19 medailí (z nich se 4x stala mistryní republiky). V roce 2004 se zúčastnila Mistrovství Evropy v plavání. Dále v letech 2007 a 2008 reprezentovala Andrea Balášová Českou republiku při mezistátních multiutkáních a v sezóně 2008/2009 byla členkou české plavecké reprezentace. Další 3 medailová umístění z domácích šampionátů vybojoval Jiří Baláš. Mimo nejlepší čáslavské plavce, kteří jsou zároveň i trenéry, se na republiková mistrovství žákovských kategorií probojovali další čáslavští odchovanci - Jakub Burian, Jana Páclová a Martin Kárný.
Kromě úspěchů na klubové úrovni se čáslavský klub může pyšnit také tím, že oba čáslavští trenéři jsou členy realizačního týmu české plavecké reprezentace. Andrea Balášová je od roku 2008 asistentkou reprezentačního trenéra juniorů a Jiří Baláš je od téhož roku reprezentačním lékařem. JB