Úspěšný rok čáslavských plavců (Čáslavské noviny)

13.02.2008 12:20

 Během roku 2007 zaznamenal Plavecký klub Pandora z Čáslavi několik významných kroků ve své historii. Pod vedením manželů Balášových se začalo dařit již i mladým závodníkům, odchovancům čáslavského plavání. Během celého roku se čáslavské mládí představilo na řadě závodů doma i v zahraničí.

 Historicky první medaili pro žákovskou kategorii vybojovala hned na jaře na Krajské základní soutěži v Nymburce Natálie Blažejová. Poprvé se loni čáslavští plavci představili také na Krajském přeboru žactva. Na letní přebor se probojovala hned čtveřice ve složení: Duben, Fuxová, Kommová a Páclová. Na podzim se k uvedeným plavcům připojil ještě mladší žák Jakub Burian, který zde vybojoval hned 3 medaile - stříbro na 100 m znak a bronz na 50 a 100 m kraul. Největším úspěchem loňského roku pro mladé čáslavské plavce byla nominace Jakuba Buriana v kategorii mladších žáků na Zimní mistrovství mladšího žactva do Litoměřic! Mezi 12-ti letými se čáslavský plavec dokázal prosadit, utvořil si velmi kvalitní osobní výkony a umístil se v první desítce - nejlepší umístění dosáhl na100 m kraul (6. místo) a na 100 m znak (8. místo).

 Stálou formu po celý rok prokazovala trenérská dvojice manželů Balášových. Nejlepší čáslavská plavkyně Andrea Balášová potvrzuje již řadu let stálou příslušnost k české plavecké špičce! V létě vybojovala další cennou medaili na Mistrovství České republiky, když na 100 m motýlek dohmátla na 3. pozici. Celkovými výsledky během jara si také zajistila účast v reprezentaci při červnovém Mezistátním utkání v ukrajinském Kyjevě. Díky výkonům, které loni Andrea Balášová zaplavala, jí patří v loňských českých tabulkách 2. místo na 100 a 200 m motýlek. Dalším z trenérské dvojice je Jiří Baláš. I on potvrdil, že mu stále patří místo mezi nejlepšími českými plavci. Na závodech v ČR i zahraničí se mu podařilo vybojovat v loňském roce řadu umístění na stupních vítězů. Na Mistrovství České republiky pak vybojoval na 50 m prsa finálovou účast a v zimě skončil na 7. příčce a v létě si o stupínek pohoršil a dohmátl osmý.

 V loňském roce Plavecký klub Pandora děkuje za podporu městu Čáslav a dále firmám Viktoria - Volksbankem pojišťovna, AVE-CZ odpadové hospodářství, Nářadí-Nástroje František Klemák a Ing. Janě Němcové.

 „Loňský rok byl pro nás úspěšný! Tím máme také vyšší cíle pro tento rok. Letos budeme doufat v rozšíření počtu nominací na mistrovství ČR jednotlivých kategorií. Jmenovitě budeme spoléhat na Jakuba Burian a Elišku Fuxovou. Překvapit by mohl i mladší dorostenec Matěj Duben či další žáci. Samozřejmostí bude udržení formy u nejstarších plavců,“ doplnil předseda klubu Jiří Baláš.

JB