Úspěšný rok rok 2009 čáslavských plavců (Obzory Kutnohorska)

19.01.2010 22:07

Hned na začátku roku na Zimním mistrovství České republiky v Českých Budějovicích se představila dvojice plavců - Andrea a Jiří Balášovi. Andrea se předvedla ve výborné formě a díky osobnímu rekordu na 100 m motýl, kterým zároveň překonala rekord zimního mistrovství, vybojovala titul Mistryně republiky pro rok 2009!!! Medailový zisk ještě doplnila stříbrnou medailí na 200 m motýl. Jiří Baláš se také probojoval mezi nejlepší, prošel přes semifinále a ve finále na 50 m prsa dohmátl na 8. místě.

Koncem května se v dobré formě ukázala také šestice žáků na Krajském přeboru v Kladně. Jakub Burian zde získal 4x zlatou a 1x stříbrnou medaili. Díky výkonům na krajském přeboru se Jakub Burian a s ním také Martin Kárný probojovali na Mistrovství republiky své věkové kategorie. Jakub Burian mezi čtrnáctiletými v Chomutově bojoval statečně a ve znakových disciplínách 100 a 200 m dohmátl shodně na 5. místě. Také v dalších disciplínách na 50 a 100 kraul doplaval v první desítce. Mezi dvanáctiletými žáky plavajícími v Kopřivnici skončil Martin Kárný na 200 m prsa na konci druhé desítky. Jakub Burian se nominoval také na Olympiádu dětí a mládeže ČR do Tábora, kde se štafetou kraje Vysočina získal bronz a v individuálních disciplínách skončil vždy do 10. místa, nejlépe na 100 m znak na 5. místě.

Také v létě se trenérská dvojice zčastnila Mistrovství České republiky v Praze v Podolí. Andrea Balášová zde vybojovala další 2 mistrovské medaile. Tentokrát se jí více dařilo na 200 m motýl, kde dohmátla na 2. místě a na 100 m motýl získala bronzovou medaili. Jiří Baláš bojoval v semifinále na 50 m znak a prsa.

Během podzimu se Andrea a Jiří Balášovi představili jako reprezentanti České republiky na Světovém poháru v Moskvě a v Berlíně. Andrea Balášová v Moskvě na 200 m motýl dohmátla na 12. místě a v Berlíně na na stejné trati skončila dvacátá. Jiří Baláš doplaval nejlépe v Moskvě na 20. místě na 100 m polohově.

V závěru roku žáci plaveckého klubu Pandora startovali nejprve na Krajském přeboru v Příbrami kde ve stejné šestici jako na jaře vybojovali celkem 14 medailí, z toho 2 ve štafetových závodech (poprvé v historii čáslavského klubu). Nejlépe se opět dařilo Jakubu Burianovi, který získal 3 x zlatou a 4 x stříbrnou medaili. Následoval Petr Pokorný se třemi bronzy. Na "bednu" vystoupali ještě Damián Hruban a Martin Kárný.

Díky výsledkům z krajských přeborů se tentokrát na Mistrovství republiky svého ročníku probojovala trojice čáslavských plavců. Čtrnáctiletí Jakub Burian a Petr Pokorný odcestovali do Trutnova, kde Jakub Burian dohmátl na 100 m motýl na 5. místě a na 100 m znak a 200 m kraul skončil v první desítce. Petr Pokorný ve své premiéře na mistrovství republiky své věkové kategorie vybojoval umístění na počátku třetí desítky. Mezi dvanáctiletými, kteří plavali v Prostějově se Martin Kárný neztratil a na 100 a 200 m prsa skončil ve druhé desítce. Kromě výše uvedených závodů se čáslavský Plavecký klub Pandora zčastnil řady domácích i zahraničních závodů. Na většině z nich předváděli čáslavští plavci dobré výkony a probojovávali se na stupně vítězů.
Za spolupráci v loňském roce děkuje Plavecký klub Pandora městu Čáslav a firmám AVE CZ odpadové hospodářství, s.r.o., Nářadí-Nástroje František Klemák, Transpa CZ, s.r.o., Česká pojišťovna a.s., Ladislava Fuxová - Zlatnictví, hodinářství, Amada-Veso, Ing. Jana Němcová a Dalibor Němec.