Medaile pro čáslavské plavce (Čáslavské noviny)

07.07.2008 11:09

 Během horkých dní na konci května a začátkem června se čáslavští plavci představili na dalších závodech. Příprava na tyto závody již probíhala po uzavření čáslavské pětadvacítky na bazénu v Kutné Hoře. Na spolufinancování závodů i tréninkové přípravy Plaveckého klubu Pandora se podíleli také město Čáslav, AVE CZ odpadové hospodářství a firma Nářadí-Nástroje František Klemák z Čáslavi.

 Koncem května Plavecký klub Pandora opět odcestoval na Slovensko. Na tradičním plaveckém mítinku, velmi kvalitně obsazené Velké ceně Slovenska, se představili plavci z 9 evropských zemí. Čáslavská plavkyně Andrea Balášová se představila ve velmi dobré formě. Nejprve v sobotním finále dohmátla třetí na 100 m motýlek a následně v nedělním finále na dvojnásobné trati s přehledem zvítězila! Oběma časy si vylepšila svoje letošní nejlepší výkony. Dalším čáslavským plavcem v Bratislavě byl Jiří Baláš, který si vybojoval účast ve finále na 100 a 200 m motýlek.

 Na přelomu května a června se mladí čáslavští plavci představili na Přeboru Středočeského kraje žactva v Příbrami. Z Plaveckého klubu Pandora se letos nominovalo celkem 7 plavců, z nichž se 3 umístili na stupních vítězů! Čáslavským se letos dařilo a vybojovali celkem 6 medailí. Poprvé v historii také bojovali ve štafetách. Nejlepších výsledků dosáhl třináctiletý Jakub Burian, který získal 4 x stříbrnou medaili na 50 a 100 m kraul a 100 a 200 m znak. Další čáslavské medaile byli bronzové a doplavali pro ně Eliška Fuxová na 100 m prsa a Petr Pokorný na 100 m polohově. Také ostatní čáslavští plavci se umístili v první desítce.

 Následující víkend se v Praze konal nejlépe obsazený závod v České republice pod názvem Praha 2008. Tento závod byl součástí Českého poháru v plavání. Zde předvedla skvělou formu Andrea Balášová, když na motýlkových tratích na 100 a 200 m nestačila pouze na izraelské reprezentantky. V obou finálových disciplínách skončila vždy na 2. místě jako nejlepší z českých plavkyň. Z ostatních čáslavských plavců se mezi nejlepší probojoval ještě Jiří Baláš, který se na 200 m motýlek probojoval do finále, kde obsadil konečné 6. místo. Starší žák Jakub Burian dohmátl v žákovské kategorii na 50 m znak na 3. místě.

 Andrea Balášová si díky svým stabilních výkonům, které ji řadí na 2. místo v českých tabulkách pro letošní rok, řekla o nominaci do reprezentace. Koncem června se zúčastní mezistátního utkání, které se letos koná v Praze.

 Nyní čekají čáslavské plavce vrcholy letní sezóny - Letní mistrovství staršího žactva a v polovině července Letní mistrovství České republiky v Praze na Podolí.

JB